ΒιογραφικόΘαλεροῦ τ᾽ καμάτου χρόνου, μνήμη τοῖς ἐπερχομένοις.

Ο καθηγητής Βασίλειος Κ. Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Κόρινθο.

Τις εγκυκλίους σπουδές του ολοκλήρωσε στην Κόρινθο (2ο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Αρρένων Κορίνθου ''Κροκίδειο'')

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών 
και αποφοίτησε με το βαθμό Άριστα. Κατά τη διάρκεια της φοιτήσεως του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ενώ έτυχε επαίνων φοιτητικής επιδόσεως από Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (The Aesculapius Club of Chicago, Ill,USA) και από το Σύλλογο Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την αποφοίτηση του υπηρέτησε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία ως έφεδρος ανθ/γός ιατρός.

Με την έναρξη της ειδικότητας του, διήλθε επιτυχώς τις Αμερικανικές εξετάσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Μεταπτυχιακών Σπουδών στις ΗΠΑ (
E.C.F.M.G.)

Έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής το 1973, μετά από εκπαίδευση στις πανεπιστημιακές χειρουργικές κλινικές τού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ''ΒΑΣ. ΠΑΥΛΟΣ'' (νυν 'ΛΑΪΚΟΥ') και συγκεκριμένα στην Α’ Χειρουργική Κλινική και στη Β’ Προπαιδευτική 
Χειρουργική Κλινική και Χειρουργικής Παθολογίας.

Το ίδιο έτος ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό Άριστα, για πειραματική μελέτη στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Εκπλήρωσε την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου ως χειρουργός, διορισθείς διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Επαρχιακού Νοσοκομείου Καρύστου.

Μετεκπαιδεύθηκε επί τριετία στο Λονδίνο σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία (
St Thomas's και St Bartholomews' Hospitals) και σε ειδικά νοσοκομειακά κέντρα αναφοράς (St Mark's και Royal Marsden Hospitals) στη χειρουργική ογκολογία του πεπτικού και του μαστού και στις παθήσεις του παχέος εντέρου. Μέσα δε στα πλαίσια της συνεχιζόμενης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης παρακολούθησε σεμινάρια στις παθήσεις του οισοφάγου και στην ενδοσκοπική πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες (San Francisco, CA), που οργανώθηκαν από τις Αμερικανικές Ιατρικές Εταιρείες: Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας, Γαστρεντερολογικής Ενδοσκοπίας και Χειρουργικής του Πεπτικού Συστήματος.

Μετά την εξειδίκευση του στο εξωτερικό διορίσθηκε επιμελητής χειρουργικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου και Ρυθμιστικού Κέντρου Αθηνών, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του επί 11 σχεδόν έτη. Στη συνέχεια υπηρέτησε για ένα έτος ως διευθυντής (ΕΣΥ) στη χειρουργική κλινική του Περιφερειακού Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Το έτος 1984 έλαβε το παραδεκτό της διατριβής του επί υφηγεσία για πρωτοπορειακή μελέτη, με μονοκλωνικά αντισώματα, της κυτταρικής ανοσίας  χειρουργικών ασθενών και εγκαυματιών. Το έτος 1988 ανακηρύχθηκε παμψηφεί υφηγητής της χειρουργικής του Ιατρικού τμήματος Επιστημών και Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ίδιο έτος, 1988, διορίσθηκε διευθυντής της Β' χειρουργικής κλινικής του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ  Αθηνών (π. Παπαδημητρίου), απ’ όπου αποχώρησε μετά 22 συναπτά έτη. Η τελευταία νοσοκομειακή του θέση του παρέσχε την ευκαιρία εκπτύξεως όλων των πεδίων της Γενικής Χειρουργικής και της Χειρουργικής Όγκολογίας του Πεπτικού Συστήματος λόγω υποστηρίξεως στο ίδιο νοσοκομείο της μοναδικής γαστρεντερολογικής κλινικής  του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδος.  Από δε του έτους 1992 οργάνωσε και ανέπτυξε στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών το πρώτο τμήμα λαπαροσκοπικής χειρουργικής του Ιδρύματος  Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδος.

Κατά τη νοσοκομειακή του διαδρομή, του απονεμήθησαν τέσσερις εύφημες μνείες για την επιστημονική και κοινωνική του προσφορά προς το ελληνικό κράτος.

Η διδακτική του δραστηριότητα υπήρξε αρκετά πλούσια με θεωρητικές και κλινικές ασκήσεις τεταρτοετών, πεμπτοετών και εκτοετών φοιτητών της ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, με συμμετοχή σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, με συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια χειρουργικής ανοσολογίας, ογκολογίας και γαστρεντερολογίας. 
Ιδιαίτερης μνείας  χρήζει η αναφορά στην εκπαίδευση 82 ιατρών, στην τελευταία υπό την διεύθυνσή του χειρουργική κλινική, για την απόκτηση της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής (εξαετής) ή του χρόνου ειδικότητος γενικής χειρουργικής του απαιτούμενου για την απόκτηση άλλων χειρουργικών ειδικοτήτων (θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής, γυναικολογίας, ουρολογίας, ορθοπεδικής, πλαστικής και επανορθωτικής χειρ/κής, ΩΡΛ και γναθοπροσωπικής χειρ/κής).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα (
Royal Marsden Hospital, Κέντρο εφηρμοσμένης κυτταρολογίας και λεμφικών αγγείων, Εθνικό εργαστήριο ιστοσυμβατότητος) και έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών, σχέση εχουσών με τη χειρουργική ανοσολογία, τη γενική χειρουργική και τη  χειρουργική ογκολογία.

Σήμερα είναι συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών και του Θεραπευτικού Κέντρου ''Λευκός Σταυρός'' Αθηνών.