Sunday 26 May 2013

Συμπληρωματική Θεραπεία Στον Καρκίνο Του Μαστού

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η επικουρική ή συμπληρωματική θεραπεία σχεδιάζεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μικρομεταστατική νόσος ή ελεύθερα καρκινικά κύτταρα, τα οποία έχουν διαφύγει από το μαστό και τους λεμφαδένες, αλλά δεν έχουν ακόμη εδραιώσει μία αναγνωρίσιμη μεταστατική αποικία. Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση του κινδύνου μελλοντικής υποτροπής, τοπικής ή απομακρυσμένης και κατά συνέπεια μειώνεται η εξ αυτού προερχόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει την άκτινοθεραπεία και μία ποικιλλία χημειοθεραπευτικών και βιολογικών  παραγόντων.
Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική αναφορά της δράσης και των αποτελεσμάτων της επικουρικής θεραπείας καλόν είναι να αναφέρουμε επιγραμματκά μερικά χρήσιμα στοιχεία στο πρώϊμο καρκίνο του μαστού, απ’ όπου αναμένονται και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η επικουρική θεραπεία του πρώϊμου καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει τη χρήση χημειοθεραπείας (Χ-Θ) και ορμονοθεραπείας (Ο-Θ). Αμφότερες οι θεραπείες έχουν δειχθεί σε μεγάλες σχεδιασμένες-τυχαιοποιημένες μελέτες ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών.
Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι παράγοντες είναι η αδριαμυκίνη (δοξορουβικίνη) και η κυκλοφωσφαμίδη. Όμως, από μελέτες προκύπτει ότι η χρήση ενός παράγοντος από την οικογένεια των ταξανών προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο, ότι  ένας εκλεκτικός τροποποιητικός παράγων των οιστρογονικών υποδοχέων, η ταμοξιφαίνη, βελτιώνει τη γενική επιβίωση στις γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού. Όμως, τα αποτελέσματα μεγάλων πολυκεντρικών μελετών έχουν δείξει την δυνητική ανωτερότητα της χρήσης ενός αναστολέα της αρωματάσης, συγκριτικά με την ταμοξιφαίνη, ή τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα στη διαδοχική χρήση της ταμοξιφαίνης με την αρωματάση.
Ο ρόλος της καταστολής των ωοθηκών διερευνάται ακόμη στους ασθενείς που προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Νέοι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του υποδοχέα HER2/Neu, μελετώνται σαν επικουρική θεραπεία στον πρώϊμο καρκίνο του μαστού.