Wednesday 7 August 2013

Συμπαγείς Όγκοι Του Παγκρέατος - Μορφές - Μεταστατικοί Όγκοι


ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ

Oι μεταστατικοί όγκοι στο πάγκρεας είναι σπάνιοι. Αντιπροσωπεύουν <2% των κακοηθειών του παγκρέατος.
Μονήρης μετάσταση στο πάγκρεας είναι ασυνήθης. Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζονται με διάχυτη μεταστατική νόσο χωρίς καμία επιλογή για χειρουργική θεραπεία. Λόγω ευνοϊκής βιολογίας και προγνώσεως πολλών όγκων, που μεθίστανται στο πάγκρεας  λχ καρκίνος του νεφρού και κολο-ορθικός καρκίνος, θα πρέπει να είναι υπό σκέψη πάντοτε η χειρουργική εκτομή μίας μονήρους μετάστασης στο πάγκρεας. Άλλοι μεταστατικοί όγκοι στο πάγκρεας, που έχουν αναφερθεί ότι έχουν εκταμεί, είναι το μελάνωμα, το σάρκωμα, ο καρκίνος των πνευμόνων , του στομάχου, της χοληδόχου κύστεως, του μαστού και των ωοθηκών και οι στρωμματικοί όγκοι του πεπτικού.
Σύμφωνα με μεγάλη ανασκοπική μελέτη οι μεταστατικοί όγκοι στο πάγκρεας ανακαλύπτονται συνήθως κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου, σε περίοδο παρακολούθησης ή απεικονιστικής εξέτασης για άλλη αιτία. Κατά προσέγγιση 43% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (24%), ίκτερο (22%) και αιμορραγία από το πεπτικό (10%).
Οι μεταστάσεις στο πάγκρεας είναι αγγειοβριθείς, με συνέπεια να παρουσιάζουν αυξημένη σκιαγραφική αντίθεση στη αξονική (CT) ή μαγνητική (MRI) τομογραφία, σε αντίθεση με το αδενοκαρκίνωμα.
Στη μεγαλύτερη σειρά χειρουργηθέντων ασθενών από μεταστατικούς όγκους στο πάγκρεας (43 ασθενείς), η μέση επιβίωση, για όλους τους όγκους, ανήλθε σε 35,8 μήνες, με 36,2% 5ετή επιβίωση. Η πρόγνωση σχετίζεται με την βιολογία του όγκου, με τον καρκίνο του νεφρού να έχει την καλύτερη πρόγνωση, με μέση επιβίωση 9.8 χρόνια και 66% 5ετή επιβίωση. Γενικά σε ασθενείς με μονήρη παγκρεατική μετάσταση και ευνοϊκή βιολογία του όγκου, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Reddy S., Edil B.H., Cameron J.L. Pancreatic resection of isolated metastases from nonpancreatic primary cancers. Ann Surg Oncol 2008;15:3199-3206.
2. Reddy S., Wolfgang S. The role of surgery in the management of isolated metastases to the pancreas. Lancet Oncol 2009;10:287-293.